Breng je interieur back to nature!

Breng je interieur back to nature!

Moeder Natuur is ‘s wereld beste ontwerper — duik het bos in en je staat al snel verstelt van al het natuurlijke schoon. Daarbij wordt door wetenschappers over de hele wereld keer op keer bewezen wat een helende werking de natuur heeft. Een uurtje wandelen is goed; een dag hiken is beter. Als jij dan ook wat meer rust in je leven kunt gebruiken is een back-to-nature interieur een fantastisch idee. Alleen...hoe breng jij de natuur binnen in huis? 

Voordat je met een kruiwagen het bos in rent; een back-to-nature interieur is niet hetzelfde als je huis volgooien met alles wat je buiten vindt. De achterliggende gedachte is juist dat je het rustgevende gevoel dat je in de buitenlucht voelt nabootst. Een back-to-nature huis is juist een baken van rust. Iets minder jungle, iets meer yoga op de hei tijdens de zonsopkomst.

Laten we kijken naar de verschillende elementen die je naar eigen wens kan samenvoegen om jouw interieur natuurlijker te maken.  

Planten, planten, planten

Hoe kun je makkelijker de natuur in huis halen dan met planten? Planten zijn in een back-to-nature interieur dan ook de name of the game. Dat diepe groen wat je met een ficus, monstera of begonia in huis haalt, werkt rustgevend en brengt balans in de tegenwoordig populaire klinisch witte interieurs.

Back-to-nature ga je het best met enkele gigantische planten en een paar kleinere varianten, het liefst aan ‘t plafond opgehangen. Zo creëer je hoogteverschil en maak je jouw interieur interessanter.

Wat zijn nou echt goede planten voor deze interieurstijl? Denk aan:

  • Bananenplanten
  • Gatenplanten (Monstera’s)
  • Strelitzia’s
  • Goudpalmen

Moeder Natuur’s materiaal  

Laten we maar meteen met de houten deur in huis vallen: back-to-nature is hout voor en na. Een interieur waarin de natuur de overhand krijgt kan niet zonder houten meubels of accessoires. Hout is veelzijdig, tijdloos en duurzaam. Voor echt lekker back-to-nature ga je voor donkere houtkleuren, die ook nog eens perfect bij al die prachtige planten passen.  

Hout is echter niet het enige natuurlijke materiaal dat je kunt gebruiken, want wat denk je van rattan? Rattan (ook wel rotan) is sinds de eerste hype rond 1850 al heel wat keren weer uit de mode geraakt, maar ondertussen weer helemaal terug. Accessoires van rattan kunnen eigenlijk niet fout gaan. Ga je voor een rattanmeubel? Kies dan wel voor een luchtig ontwerp; strak gevlochten rattan (vooral stoelen) doen al snel denken aan low-end tuin- en terrasmeubels.  

Kijk voor verdere materiaalkeuze vooral naar het soort natuur waar je zelf het meest tot rust komt. Heb je liefde voor de jungle? Kijk naar bamboe. Ga je lekker op Scandinavische vibes? Dan zijn een aantal massief stenen pronkstukken het helemaal.  

Kleur; pluk het seizoen  

Binnen de lijntjes kun je kleuren — dat is het devies van kleurschema’s voor een back-to-nature interieur. Zuurstokroze of neon oranje ga je in de natuur niet veel vinden en in een natuurlijk interieur gebruik je daarom ook kleuren die je buiten vindt. Toch hoef je niet het hele boekje met kleurstalen weg te gooien, want ook in de natuur is genoeg keuze.  

Onze tip is om kleuren uit je favoriete seizoen te plukken. Zomerse tinten zijn geel of de paarstinten van een bloeiende heide. Houd je meer van de herfst? Ga dan voor diepe oranjerode tinten, oker of beige. Zo maak je het echt jouw interieur.

Hou het rustig

Belangrijk om te onthouden is dat je in de natuur weinig overdaad zult vinden. Natuurlijk, tulpenvelden knallen redelijk hard op je netvlies, maar in ‘t bos is het een stuk rustiger. Omdat we gaan voor een relaxend interieur is het zaak om je gekozen kleuren met mate te gebruiken.  

Botanische prints  

Of het nou een overweging is vanuit budgettair oogpunt of je het gewoon mooi vindt: botanische prints op de muur zijn een makkelijk (en goedkope) optie om de natuur in huis te brengen. Vijf waterslurpende planten brengen de natuur écht in huis, maar een natuurlijke print op de muur vraagt een hoop minder van je. Die hang je één keer op en klaar ben je.  

Bedenk ook bij het inrichten van je interieur dus aan je eigen rust en houd het makkelijk.

Artsome Prints ❤️ Back-to-nature interieur

Wil je in één keer een hele hoop natuur in huis brengen? Hang een prachtige natuurlijke print aan de muur en je hele ruimte verandert al. Het geeft je een raam naar buiten, zelfs op een vlakke muur. Check hier onze tips voor back-to-nature prints.