Hoe leef je Scandinavisch? (Inclusief interieur tips!)

Hoe leef je Scandinavisch? (Inclusief interieur tips!)

Het Scandinavisch gebied heeft een bijna magische aantrekkingskracht. De ruwe natuur, de nuchtere mensen, het simpele leven – dompel onder in het Scandinavische leven en je wil niet anders meer. Wonderbaarlijk is het wel, want tegelijkertijd kan Scandinavië onverbiddelijk zijn. Grote delen zijn de winter lang gehuld in duisternis, om over de kou nog maar niet te spreken. Toch staat ook Scandinavisch ontwerp bekend om het knusse gevoel dat het oproept dankzij de materiaalkeuzes en de warmte waarmee wordt gewerkt.

Wat is Scandinavisch leven en hoe introduceer je het in je huis?

De noorder natuur is misschien extreem, maar Scandinaviërs kenmerken zich juist door hun getemperde instelling. Zo werpen ze zich niet op tegen de winterkou en -duisternis, maar specialiseren zich gewoonweg in het ontwikkelen van ongelooflijk knusse interieurs om het hele jaar door heerlijk te leven.

Al sinds het ontstaan van Scandinavisch design in de jaren ‘30 van de vorige eeuw kenmerkt Scandinavisch design zich dan ook door te werken met wat de natuur geeft en te kiezen voor simpliciteit en functie.

In Nederland kunnen we ingaan tegen de natuur als de beste, maar laten we eens leren van onze Noorderburen en meebewegen met de seizoenen; ze omarmen en ervan genieten. Laten kijken hoe je dat in jouw interieur kan doen.

Wat is een Scandinavisch interieur?

In het duister brengt een Scandinavische inrichting licht. Een interieur geïnspireerd door de leefstijl van de Noren, Denen, Zweden en Finnen kenmerkt zich dan ook door een overvloed aan licht en ruimte, aangevuld met natuurlijke materialen voor een warme uitstraling.

Qua kwaliteit staat Scandinavisch ontwerp erom bekend dat het extreem duurzaam is, omdat één van de pijlers van deze ontwerpstroming is dat het ons dagelijks leven verbetert. Eenmaal een echte Scandinavisch designklassieker in huis hoef je die niet snel, of misschien wel nooit, te vervangen.

Zo’n Scandinavische inrichting van je huis geeft rust en ruimte, maar hoe krijg je het voor elkaar als je nog niet zeker weet of je naar het hoge noorden wilt verhuizen?

Zo krijg je een Scandinavisch interieur

Hier wat tips om jouw huis om te toveren tot een prachtig Scandinavisch stulpje.

Oppervlaktes

Scandinavisch interieur kamer

In heel Scandinavië wonen minder mensen dan in Nederland, maar wat ze wel in overvloed hebben? Hout! Gigantische naaldbossen waar ze ook de materialen voor hun huis vandaan halen. Daarbij zijn oppervlaktes vaak zo licht mogelijk; als het buiten donker is voelt het binnen nog steeds licht. De keuze voor lichte houtsoorten, zoals bijvoorbeeld eiken of essen, is dus snel gemaakt.

Materiaal

Scandinavisch interieur eetplankje

Ook de materiaalkeuze is simpel wanneer je gaat voor Scandinavisch: nog meer hout. Naast prachtig natuurlijk ook heel duurzaam en daarom een geweldige keuze. Verder kun je denken aan materialen zoals steen, leer en hennep (voor bijvoorbeeld kleden). Breng de natuur in huis, want in de Scandinavische kou ga je niet vaak naar buiten.

Kleuren

Scandinavisch interieur bloemendecoratie

De belangrijkste tip voor het kleurpalet is om het zo licht mogelijk te houden; veel wit, pastelkleuren en hier en daar wat grijstinten. Voor een persoonlijke touch kun je wat kleine elementen met extra kleur toevoegen, maar houdt het spaarzaam.

Accessoires

Scandinavisch interieur borden

Met al die prachtig ontworpen, Scandinavische accessoires – van vazen tot kaarsenhouders – wil je het liefst het hele huis volzetten. Alleen, Scandinavisch leven draait om functie en het idee is dat ieder element iets toevoegt aan jouw leefplezier. Koop niet gewoon spulletjes om ‘t kopen, maar kijk wat je echt nodig hebt en geef hier vervolgens iets meer aan uit voor accessoires van hoge kwaliteit.  

Vuur(plaats)

Een groot deel van Scandinavisch leven draait om warmte en daar is vuur natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Wanneer je de mogelijkheid hebt is een prachtige vuurplaats ultiem voor jullie Scandinavische interieur. Is dat niet mogelijk? Breng vurige warmte in huis met prachtige kaarsen die binnen ‘t kleurpalet passen. Zo wordt alles heerlijk knus.

Start vandaag met ‘t Scandinavische leven

De keuze voor het Scandinavische leven kun je vandaag nog maken, al voordat je jouw hele interieur omgooit. Volgens de ontwerpers die de stijl in de vorige eeuw groot maakte draait het namelijk om kwaliteit boven kwantiteit, duurzaamheid boven continu spulletjes vervangen. Wanneer je besluit om in ‘t vervolg alleen nog het beste in huis te halen, ook al kost ‘t eenmalig iets meer, dan zul je – net als de Scandinaviërs – veel langer plezier hebben van alle aankopen die je doet voor jouw interieur.

Artsome Prints ♥️ Scandinavische interieurs

We houden van de kernwaarden die bij Scandinavisch leven horen en ook wij stellen kwaliteit boven alles. Benieuwd hoe wij jouw Scandinavische interieur naar een hoger niveau brengen met hoge kwaliteit prints?

Check hier welke prints jouw interieur kunnen verrijken!